Aktualizovaný seznam nejvíce kontaminovaných potravin
Je snaha sníst jakýkoli druh ovoce a zeleniny dobrým řešením? V následujícím článku zveřejňujeme seznam nejvíce kontaminovaných produktů, které jsme spotřebovali v roce 2019, a těch, které měly nejméně chemii.
Seznam 12 nejvíce kontaminovaných zeleniny a ovoce v roce 2019:
Jahody, špenát, kapusta, nektarinky, jablka, hrozny, broskve, třešně, hrušky, rajčata, celer, brambory.
Jak si vybrat zdravou zeleninu a ovoce?
Při výběru ovoce a zeleniny, např. na trhu, si nemůžeme být jisti, jak vypadala jejich kultivace. Nakupujeme je, protože se nám líbí, a především víme, jaký pozitivní dopad mají mít na naše tělo. Existuje však ovoce a zelenina, které v procesu pěstování potřebuje více umělého postřiku, aby se vytvořily bohaté plody. Měli bychom je koupit? Je třeba si uvědomit, že zde zařazená hodnocení produktů zohledňují především přítomnost pesticidů a umělých hnojiv. Nemusí se vztahovat stejně na veškeré ovoce a zeleninu dostupné na trhu. Tento typ žebříčku každoročně provádí americký výzkumný institut Environmental Working Group a je považován za velmi důvěryhodný.
Chcete se ujistit, že vybrané jídlo není plné chemie? Podívejte se na výrobky se symbolem evropského zeleného listu – bude to vaše záruka vysoké kvality.
Seznam 15 nejméně kontaminované zeleniny a ovoce v roce 2019:
Avokádo, kukuřice cukrová (organické odrůdy), ananas, zelený hrášek, cibule, papája, lilek, chřest, kiwi, bílé zelí, květák, vodní meloun, brokolice, houby, medový meloun.
Proč stojí za to jíst ovoce a zeleninu?
Říká se, že bychom měli jíst hodně zeleniny a ovoce, protože je to zdravé. Zelenina a ovoce jsou navíc dodavateli vitamínů a vlákniny, stejně jako skvělý nápad pro občerstvení a jako svačina. Existuje mnoho důvodů, proč byste měli jíst ovoce a zeleninu. Nezapomeňte, že vaše strava by měla být bohatá na zdravé a pestré produkty.